Vappu valtaa Helsingin – Kaupunkitilojen juhlahumua ja iloista tunnelmaa!

24.4.2023 / 13:39

Helsinki valmistautuu juhlistamaan perinteikästä vappua monipuolisella tapahtumatarjonnalla. Kaupunkitiloja valtaavat juhlahumun lisäksi iloinen tunnelma ja värikäs ilme. Katso tästä parhaat ravintola- ja tapahtumavinkit vapulle.

Kauppatorilla lakitetaan Manta ennen sen siirtymistä konservoitavaksi

Kauppatorin läheisyydessä tapahtuva Mantan lakitus on yksi Helsingin tärkeimmistä vappuperinteistä. Lakin Mantan päähän painaa tänä vuonna Aalto-yliopiston ylioppilaskunta. Manta lakitetaan tuttuun tapaan vappuaattona 30.4. klo 18:00

Mantalle kannattaa saapua Kauppatorille hyvissä ajoin, sillä vappuaaton ohjelma alkaa jo ennen Mantan lakitushuipennusta.

Lakituksen historiaa

Perinteen mukaisesti Havis Amanda eli tuttavallisemmin Manta lakitetaan vappuaattona. Lakitukseen kuuluu Mantan pesu, joka suoritetaan ennen lakitusta. Nykyään pääkaupunkiseudun ylioppilaskunnat lakittavat Mantan vuorovuosina.

Kansalaisdemokratia on toiminut myös Mantan lakituksen kohdalla. Ennen virallista lakitustraditiota Mantaa lakitettiin luvatta keskiyöllä jo vuodesta 1909 alkaen. Vasta 1951 lakitukseen saatiin virallinen lupa, kun viranomaiset joutuivat taipumaan kaupunkilaisten kannalle asiassa. Vapun jälkeen Manta jää pitkään ansaitulle levolle, sillä suihkulähdekokonaisuus siirtyy konservoitavaksi.

Lue lisää Mantan remontista täältä

Herkuttele ja juhli kaupungin parhailla eväillä Vanhassa kauppahallissa

Mantan läheisyydessä Vanha kauppahalli palvelee tänä vuonna myös vappuna. Halli on auki vappuaattona 30.4. klo 10-18 ja vappupäivänä. 1.5. klo 10-17. Kauppahallin herkulliset eväät ovat erinomainen valinta, kun haluat nauttia vappujuhlista ulkona. Voit napata mukaasi esimerkiksi herkullisia voileipiä, salaatteja ja leivonnaisia.

Monille vappu Kaivopuistossa on muodostunut jo pyhäksi perinteeksi. Vappukansan vaeltaessa kohti Tähtitorninmäkeä kannattaakin pysähtyä Vanhaan kauppahalliin lounaalle tai nappaamaan eväät mukaan.

Kumpi perunan uuniperuna.

Hakaniemen vappu – Työväenjuhlaa ja iloista menoa kaupungin sydämessä!

Monille Hakaniemen tori tarkoittaa juurikin sitä ainoaa oikeaa vapputoria. Helsingin työväen vappumarssin lähtöpaikkana ja kulkueen järjestäytymispaikkana tunnettu Hakaniemen tori täyttyy tuttuun tapaan tuhansista torijuhlijoista 1.5.

Vappukulkue järjestäytyy Hakaniemessä klo 11 ja suuntaa kohti Kansalaistoria.

Valokuvaaja: Rista, Simo 1973. Helsingin kaupunginmuseo.

Juuri avatussa peruskorjatussa kauppahallissa oviaan pitää auki hallin upouusi ravintola Kirsikka. Hallin toisessa kerroksessa sijaitseva Kirsikka tarjoilee hyvää ruokaa ja tunnelmaa rennossa, mutta eläväisessä miljöössä. Vappu onkin ainutlaatuinen tilaisuus nauttia Kirsikan antimista ensimmäisten joukossa. 30.4. ja 1.5. tarjolla vapun erikoismenu, 69e/hlö.

Pöytävarauksen pääset tekemään ravintolan sivuilta.

Kuva: Suvi Kesäläinen.

Vappuviikolla Hietalahdessa soi musiikki

Hietalahden kauppahallissa päästään aloittamaan tänä vuonna vappu ajoissa, kun halli täyttyy vappuviikolla Petiscaria Jazzin sekä Fat Ramenin Fatty Fridayn myötä livemusiikilla.

Portugalilaisessa Petiscaria-ravintolassa nautitaan herkullisen ruoan ja juoman lisäksi live-jazzista, kun house bandin kanssa jammailemaan saapuu jazzin tähtiartisteja. Tähtisolistina 28.4. on jazz-vokalisti ja sanoittaja, upea Reija Lang. Ohjelma alkaa klo 19. Paikka kannattaa varata hyvissä ajoin!

Odotetut Fatty Fridayt ovat palanneet irrottamaan meidät työmoodista viikonloppuun! DJ Bronto valmistelee meidät viikonlopun vapputunnelmiin pe 28.4. Luvassa tietysti kaupungin paras ramen ja hyvää musiikkia hyvässä seurassa. Parhaat afterwork tunnelmat alkaen klo 16.

Mitä olisikaan vappu ilman vappubrunssia? Ravintola Piilo tarjoilee ilolla herkullisen brunssin juhlan kunniaksi! Piilon brunssi tarjoillaan vappuna 30.4. & 1.5. klo 10-16 ja tiedossa on runsaasti erilaisia vaihtoehtoja sekä perinteisiä vappuherkkuja. Varaathan pöytäsi ajoissa ja tule juhlistamaan vappua tunnelmallisessa Piilossa juhlapoppoosi kanssa.

Pöytävaraukseen pääset Piilon sivuilta.

Sään salliessa Hietalahdessa voi nauttia vapputunnelmasta myös terassilla.

Piilon vappubrunssi.

Vapputunnelmaa ja herkullisia makuja – Torikorttelin ravintolat tarjoavat runsaan valikoiman

Torikortteleiden ravintolat ovat valmistautuneet luomalla vappuun herkullisia erikoismenuja, jotka juhlistavat tätä erityistä päivää. Ravintolat ovat erittäin suosittuja vapun aikaan, ja pöytäpaikat voivat täyttyä nopeasti. Siksi on suositeltavaa tehdä pöytävaraus hyvissä ajoin.


Mikäli etsit vielä omalle seurueellesi ravintolaa, tässäpä muutama hyvä vaihtoehto:⁠

  • Sofiassa, helsinkiläisten omassa pikkupalatsissa, juhlistetaan yhdessä ystävien ja perheen kanssa kevättä ja elämää. 1.5. järjestettävässä vappulounaassa on tiedossa herkkuruokia, kuplivia juomia, kukkia ja hersyvää juhlatunnelmaa unohtamatta musiikkia ja tanssia dj Bunuelin tahtiin. Lue lisää ja tee pöytävaraus.
  • Salutorgetissa juhlitaan vappua 30.4-1.5.2023 ja juhlan kunniaksi tarjolla on herkullinen pöytiintarjoiltu menu. Kurkkaa menun herkut etukäteen!
  • Toukokuu aloitetaan Brasassa vappupäivän brunssilla. Kattauksia on kaksi (klo 12–14 ja 15–18), joten ei hätää, jos aatto on venynyt hieman pidemmäksi. Nälkä selätetään herkullisilla jaettavilla alkupaloilla, upeasti marmoroituneella entrecôtella ja suussasulavilla donitseilla. Varaa pöytäsi nopeasti – paikkoja on rajoitetusti!
  • Ravintola Sunnin vappupöytä notkuu herkuista Senaatintorin laidalla. Tutustu pöydän tarjontaan.
Kuva Katariinankadulta.