Senaatintorin uusi valaistus on valmis

5.2.2023 / 14:58

Senaatintorin valaistuksen pitkäaikainen uudistusprojekti on valmistunut. Uusi valaistus korostaa alueen arvokkuutta ja loistaa valokuvauksellisuudellaan.

Uudistushanke on ollut pitkä ja mittava projekti, sillä suunnittelu- ja toteutusalueena oli koko Senaatintorin ympäristö. Senaatintorin valaistussuunnitelman laatiminen yhteistyössä Helsingin kaupungin eri osapuolten, torin reunoilla kiinteistöjä hallinnoivien ja käyttävien tahojen sekä Museoviraston kanssa, aloitettiin vuonna 2013. Valaistuksen yleissuunnitelma valmistui vuonna 2014 ja tarkempi alueen valaistussuunnitelma vuonna 2017. Valaistuksen uusiminen tuli tarpeelliseksi alueen aikaisemman valaistuksen ollessa 1980-luvulta. Uusi valaistus palvelee nykyisiä tarpeita ja korostaa alueen arvokkuutta, unohtamatta nykyaikaisia energiatehokkaita ratkaisuja.

Uudesta valaistuksesta kannattaa nauttia iltahämärän ja yön aikaan. Ilta-aikaan valaistus on tunnelmallinen ja valokuvauksellinen, ja sopeutuu nykyajan kaupunkilaisten sekä turistien tarpeisiin. Valaistuksella haluttiinkin kannustaa ihmisiä katsomaan historiallisia mahtirakennuksia ja kortteleita. Esimerkiksi Katariinankadun, Sofiankadun sekä Torikortteleiden Aleksanterinkadun puoleisten kiinteistöjen seinälyhtyihin perustuva valaistustapa huokuu historian henkeä.

Valaistus on toteutettu käyttäen nykyaikaisia ja energiatehokkaita LED-valaisimia, joita voidaan helposti ohjaamalla sopeuttaa erilaisiin valotilaisuuksiin voimakkuuksien avulla. Uuden valaistuksen tilaajana toimi Helsingin kaupunki ja valaistussuunnittelusta vastasi VALOA Design Oy sekä sähkösuunnittelusta Sitowise Group Oyj.

Lue lisää Helsingin kaupungin sivuilta