Paikallisia tuotteita kootusti – uudenlainen liikkuva kioski aukeaa pääsiäiseksi

11.4.2025 / 11:27

Viljelijöiden, leipureiden, kalastajien ja muiden lähiruokayrittäjien tuotteet löytyvät nyt yhdestä paikasta, kun kontissa toimiva Lähiruokakioski aloittaa pääsiäisen aikaan. Kioski kiertää paikasta toiseen vuoden mittaan. 

Kalasataman tukkutorilla, Teurastamon kyljessä, aloittava Lähiruokakioski on uudenlainen toimija ruokamarkkinoilla. Paikallaan pysyvän myymälän ja liikkuvan ruokarekan välimuoto, Uudenmaan ruoan kauppa-auto 2.0, kokoaa useiden lähiruokatuottajien tuotteet yhteen osoitteeseen. Sen sijainti vaihtuu muutaman viikon välein. Kiertoalueena on Uusimaa. Myytävät tuotteet tulevat nekin Uudeltamaalta.

”Kivaa, että Tukkutori saa olla ensimmäinen paikka Lähiruokakioskin kiertueella. Se avaa tuottajien ja kuluttajien välistä rajapintaa hauskalla tavalla, ja toiveissa on, että jatkossa Tukkutorilla voisi olla entistä enemmän mahdollisuuksia ostaa ruokaa ja elintarviketuotteita suoraan tuottajalta. Nykyiset suoramyyntipisteet ovat jo yleisösuosikkeja, esimerkkinä vaikka Väyrysen kioski, Kotitila ja Wotkin’s tehtaanmyymälä”, sanoo Helsingin kaupunkitilat Oyn kehityspäällikkö Anna Pakarinen.

Kioskin toiminta keskittyy ennakkotilauksiin, mutta osan tuotteista saa ostettua lyhyelläkin varoajalla ja jopa heti. Myynnissä on paikallisia sesonkituotteita useilta tiloilta ja pientuottajilta. Valikoimaan kuuluvat muun muassa Ahlbergin puutarhan versot ja yrtit, kalastaja Ben Henrikssonin kalatuotteet, Malmgårdin luomujauhot sekä luomujuureksia Majvikin biodynaamiselta tilalta. Pääsiäiseksi on tulossa Bovikin luomukaritsan lihaa sekä muita sesonkituotteita.

Kioski aloittaa toimintansa 16.4. ja jatkaa ainakin vuoden 2025 loppuun saakka. Sovittuja sijainteja ovat Tukkutorin lisäksi erilaiset sadonkorjuujuhlat syyskuussa Malmilla ja Kalasatamassa. Tavoitteena on kiertää muuallakin kuin Helsingissä. Kioskin tulevista sijainneista tiedotetaan verkossa ja uusia paikkoja voi myös ehdottaa.

“Odotamme, että noutopisteen avulla Uudenmaan ruoka löytää uusia asiakkaita paikallista asukkaista. Jos palvelulle on jossain paljon kysyntää, pyrimme löytämään pidempiaikaisen tilan palvelemaan paikallisia tuottajia ja asukkaita”, sanoo Rikard Korkman Uudenmaan ruoka -osuuskunnasta.

Uudenmaan ruoka toteuttaa kokeilun. Konsepti on kehitetty yhdessä paikallisten tilojen ja tuottajien kanssa. Se tukee entistä reilumpaa ja paikallisempaa ruokakulttuuria.

Lokakuuhun asti pilotti on osa Euroopan unionin rahoittamaa Urban&Local-hanketta, jonka tiimoilta on toteutettu muun muassa vaihtuvan tarjonnan Lähiruoan noutopiste Hakaniemen kauppahalliin sekä uudenlaisia toritapahtumia.