Klassikoita ja moderneja twistejä – baarimestarien huippuosaamista Torikortteleissa

16.5.2025 / 11:48

Helsingin historiallisimmalla alueella, Torikortteleissa, cocktailien ystävää hemmotellaan. Alue ei ole vain täynnä tarinoita menneiltä vuosisadoilta, vaan se sykkii myös modernia juomakulttuuria. Torikortteleiden baareissa cocktailit eivät ole vain juomia, ne ovat harkittuja kokonaisuuksia, joissa yhdistyvät historia, kädenjälki ja elämys.

Haastattelimme Trillby & Chadwickin ravintolapäällikköä Anniina Viskaria, Blandan baarimestaria Matias Nästiä sekä Ravintola Margasta baarimestari Mika Koivulaa cocktail-osaamisesta, inspiraatiosta ja asiakaskohtaamisista.

“Kaikkien pitäisi kokea hyvä cocktail – vaikka vain kerran, mutta kunnolla.”

Klassisen cocktailin paluu

Niin ikään Trillby & Chadwick, Blanda sekä Marga vannovat klassikoiden nimeen. Vaikka modernit cocktailtrendit elävät, alueella luotetaan laatuun, perinteisiin ja harkittuihin yksityiskohtiin. Esimerkiksi kortteleiden tuorein ravintola-avaus, Marga, on hionut tyyliään 1700-luvun rakennuksessa, jossa historia luo tunnelman klassiseen cocktailbaariin. Juomat tarjoillaan paksuista laseista, jotka säilytetään -22 asteessa – tarjolla on ehkäpä kaupungin kylmimmät cocktailit.

“Toimimme klassisen cocktailin hengessä, mutta emme ole jämähtäneet historiaan. Päivitämme reseptejä pienillä yllätyksillä – oliiviöljymartini tai vadelmarosepippurisuola Marga-Ritaan tuo juuri sen sopivan twistin,” kertoo Margan baarimestari Mika Koivula.

”Parasta on olla mukana ihmisten iloisissa illanvietoissa,” kertoo baarimestari Mika Koivula.

Cocktailit, joilla on tarina

Torikortteleissa cocktailit eivät synny sattumalta. Esimerkiksi Trillby & Chadwick -salakapakka tarjoilee mystisen tunnelmansa mukaisia juomia, jotka kumpuavat 1920-luvun kieltolain aikaisesta tunnelmasta. Baarin signature-cocktail, Mr. Bukowski, on ollut listalla jo kahdeksan vuotta – ja voitti juuri tittelin Suomen paras signaturecocktail 2025! Vaikka itse herra Bukowski tunnettiin enemmän oluen juojana, täällä hänelle tarjoiltaisiin taatusti jotain hieman… voimakkaampaa.

Cocktailit ovat täällä kunnianosoituksia menneelle. Esimerkiksi konjakkipohjainen klassikko Sidecar tekee uutta tulemista Torikortteleissa – erityisesti Trillby & Chadwickissä, jossa tätä yli 100 vuotta vanhaa reseptiä vaalitaan huolella. Ravintolapäällikkö Anniina Viskarin mukaan mukaan juoma onkin noussut uudelleen asiakkaiden suosikiksi.

Trillbyssä ja Chadwickissä uskotaan, että hyvä cocktail on kokonaisuus ja monien asioiden summa. Se lähtee jo siitä, millaisen kokemuksen vieras saa astuessaan baariin sisään.

Luovuutta tiskin takana

Luovuus ei rajoitu vain makuihin, vaan ulottuu raaka-aineisiin ja tekniikoihin. Miltä kuulostaa cocktail, jossa on avotulella grillattua ananasta, ginia ja camparia? Entä bloody mary ankanrasvalla ja aasialaisilla sävyillä? Blandassa leikitellään rohkeasti persoonallisilla lähestymistavoilla, mutta samalla pidetään kiinni cocktailien klassisesta ytimestä. ”Arvostan puhtaita makuja ja mielestäni klassikot pitää aina nostaa kunniaan! Tykkään tehdä klassikkojuomia twistillä, jossa on muutamia makuja, jotka tanssivat keskenään,” Blandan baarimestari Matias Nästi tiivistää.

Blandan juomissa näkyy kokkien ja baarimestarien tiivis yhteistyö. Esimerkiksi keittiön käyttämä avotuli löytää tiensä usein myös cocktail-laseihin.

Kohtaamisia ja kokemuksia

Baarimestarit nostavat esiin Torikortteleiden erityisen asiakaskunnan. Alue vetää puoleensa sekä kansainvälisiä matkailijoita että paikallisia asiakkaita, jotka viihtyvät usein tiskillä tunnista toiseen.
“Parasta työssäni on, kun asiakas aidosti viihtyy meillä pitkään. Usein olemme sen illan ajan kuin parhaita ystäviä, ” kertoo Anniina (Trillby & Chadwick).

Erityiset asiakaskohtaamiset jäävät mieleen. Margan baarimestari Mika muistelee tilannetta, jossa naisporukan juhlaillan oli katkaista rikkoutunut korkokenkä. Tilanne ratkesi Mikan nokkeluudella: viinipullon korkista muotoiltiin hätävarakorko, ja ilta jatkui pelastetun kengän ansiosta aina yön pikkutunneille asti.

Torikortteleissa cocktailosaaminen ei rajoitu lasin sisälle – se näkyy myös vieraanvaraisuudessa, kekseliäisyydessä ja halussa tehdä illasta ikimuistoinen.

Miksi juuri täällä?

Torikortteleiden henki näkyy kaikessa. Rakennusten historia tuo charmia, mutta cocktailosaaminen tuo tason. Täällä ei olla pelkästään paikan tai tunnelman vuoksi – vaan koska juomakulttuuri on kohdallaan. Baarimestarit nimeävätkin alueen cocktailkentän kaupungin parhaimmistoon, eikä syyttä, ollaanhan Torikortteleissa Michelin-ravintoloiden ja baariklassikoiden keskiössä.

“Kaikkien pitäisi kokea hyvä cocktail – vaikka vain kerran, mutta kunnolla”, toteaa Mika. Torikortteleissa siihen on kaikki mahdollisuudet. Kysymys kuuluukin: tuletko klassikon vai twistin perässä?

Koe klassikot, löydä uudet suosikit ja nauti tunnelmasta paikan päällä:

Trillby & Chadwick
Torikorttelit (Huomaathan, että sisäänpääsy vaatii pieniä etsivän taitoja.)


Blanda
Aleksanterinkatu 22


Ravintola Marga
Unioninkatu 27