Joululeivonnan Suomen mestaruus ratkottiin Teurastamon Flavour Studiossa

9.12.2022 / 11:33

Joululeivonnan SM-kisat käytiin lauantaina 3. joulukuuta Helsingin Teurastamolla. Ensimmäistä kertaa järjestetyn kilpailun aikuisten sarjan voitti Anna Jaatinen Nokialta ja 15–20-vuotiaiden nuorten sarjan Pihla Sallinen Iisalmesta. Leivontataidoista mitteli yhteensä kuusi finalistia, kolme kummassakin sarjassa.

Joululeivonnan SM-kisojen tehtävänantona oli leipoa tarjoilut jouluiseen kahvipöytään. Kisaajilla oli kolme tuntia aikaa leipoa yksi suolainen ja yksi makea herkku sekä piparinen pöytäkoriste.

Tuomaristo kiinnitti leipomuksissa erityistä huomiota makuun, ulkonäköön sekä taikinoiden taidokkaaseen ja innovatiiviseen käyttöön. Pöytäkoristeessa näyttävyys ja tarina olivat tärkeässä roolissa. Kisaajia kannustettiin lisäksi minimoimaan ruokahävikki kiinnittämällä huomiota leivosten kohtuulliseen kokoon ja määrään.

Intensiivinen leipominen johti toinen toistaan koreampiin ja maukkaampiin tuotoksiin. Tuomarit pääsivät maistelemaan niin savutofulla täytettyjä leivoksia kuin vaniljan, valkosuklaan ja karpalon makuista joulupiirakkaakin. Pöytäkoristeissa nähtiin muun muassa lapsuuden jouluista ammentava nostalginen piparireki sekä ylväästi koristeltu joulupuu.

Palkinnoksi joululeivonnan Suomen mestarit saivat vuoden mittaisen #Someleipurit2023-yhteistyökumppanuuden, jonka tiimoilta he pääsevät loihtimaan uutta reseptiikkaa Myllyn Parhaan sosiaalisen median kanaviin.

Kilpailun juontaja Sami Kuronen jututti leipureita kisan aikana. Kuva: Milla Ilkamo / Parcero.

Ensimmäistä kertaa järjestettyihin Joululeivonnan SM-kisoihin tuli yhteensä 95 hakemusta. Joululeivonnan SM-kisojen tuomaristoon kuuluivat Myllyn Parhaan kehitysjohtaja Iiro Heinonen, Pullahiiren leivontanurkka -blogia pitävä elintarvikealan yrittäjä Taru Vihavainen sekä viime vuonna Myllyn Parhaan Piparinleivonnan SM-kisoissa vuoden 2022 someleipurin pestin voittanut Piia Hjelt. Kisan juonsi Sami Kuronen.