Kauden rennoimmat ruokajuhlat
28.11.2024 / 16:08
Kaiken ei tarvitse olla täydellistä. Näin rauhoittelee ravintoloitsija ja yrittäjä Laura Styyra meitä, jotka koemme paineita kylään tulevista vieraista. Näillä vinkeillä onnistut ilman stressiä.
Laura Styyra haluaisi kuulla enemmän tarinoita spontaaneista, kotona järjestettävistä ruokakesteistä. Lauralle ruoka on intohimo: hän pyörittää Kuurnan Kasvispuotia Hakaniemen hallissa ja ravintola Kuurnaa Kruununhaassa.
”Toivoisin, että elvyttäisimme kyläilyn perinteen ja kokoontuisimme syömään yhdessä matalalla kynnyksellä. Se kohottaa mielialaa ja palkitsee aina”, Laura sanoo.
Hän arvelee, että moni ruokakutsujen järjestäjä vaatii itseltään liikaa.
”Kodin ei tarvitse näyttää täydelliseltä eikä ruokien olla hienoja. Päinvastoin! Rennot juhlat laskevat vieraidenkin rimaa ja kannustavat heitä kutsumaan kavereita kylään.”
Kun Laura haluaa päästä helpolla, hän valmistaa tarjoiluja puolivalmiista raaka-aineista ja pakasteista. Pöytään saattaa päätyä pelmenejä, dumplingseja tai japanilaisia nyyttejä eli gyozia.
”Pakastimessani on aina myös hätävarana croissanteja. Leipää haen Väyrysen leipomosta Teurastamolta. Tuoreen leivän päälle paras on Mouhijärven voi, jota saa Hakaniemen hallin Lentävästä Lehmästä.”
Hyödynnä sesongin hedelmät
Laura järjestää mielellään teemajuhlia, koristelee pöydän kynttilöillä ja kattaa lautasille kirpputoreilta bongaamansa kangasservetit. Syntymäpäivänään Laura kutsuu mielellään ystäviä kylään, ja joulua hän viettää lapsuudenperheensä kanssa.
”Meillä on tapana istua ruokapöydän ääressä pitkän kaavan mukaan ja nauttia perinteisistä herkuista, kuten joululaatikoista. Jälkiruokaperinteisiin kuuluu aina kookospäällysteinen taatelikakku.”
Kuurnan kasvispuodissa nautitaan loppuvuodesta sitrussesongista, joka on Lauran mielestä ehtymätön aarreaitta. Hänen suosikkejaan ovat kumkvatit ja ryppylimetit. Hedelmistä myös makea persimoni on monikäyttöinen herkku.
”Kannattaa kysyä Kuurnan kasvispuodissa tarjoiluvinkkejä ja maistiaisia, jos kyseessä on itselle ennestään tuntematon kasvis. Henkilökohtainen palvelu on juuri kauppahallien hienous.”
Hengähdä hetki, syö ulkona
Helsingin ravintolakulttuurin kehittymistä Laura on seurannut mielissään. Vaikka viime vuodet ovat olleet monelle yrittäjälle haastavia, Helsinkiin on noussut uusia ruokapaikkoja. Ravintola Kuurna juhlii ensi vuonna 20-vuotista taivaltaan ja saa oman näyttelyn Hotelli- ja ravintolamuseoon.
”Olen ylpeä Kuurnasta. Meille hyvä ruoka, huomioiva palvelu ja uniikki miljöö ovat olleet tärkeitä juttuja alusta asti. Kuurna taipuu arkeen ja juhlaan.”
Vaikka ruokalähettipalvelut ovatkin muokanneet ravintolakulttuuria, Laura toivoo, että ihmiset kävisivät yhä syömässä myös ulkona.
”Ruokailuhetki ravintolassa on tarpeellinen hengähdys arjen keskellä. Se antaa energiaa ja auttaa jaksamaan.”